Kokosowy deser z kaszy jaglanej
ALICJA SZWALSKA • dawno temuFascynacja kaszą jaglaną - odsłona kolejna. Deser jest prosty w przygotowaniu, może nieco czasochłonny, ale to ze względu na gotowanie kaszy. Kasza w tej odsłonie jest delikatnie słodka, idealnie tężeje w lodówce. Możemy śmiało przygotowywać je naszym pociechom, bo kasza jak wiadomo zdrowa jest. Ja zakochałam się w nim;)
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej,
- 1 opakowanie mleczka kokosowego/ może być też zwykłe mleko,
- ½ szklanki mleka,
- 6 łyżek wiórków kokosowych,
- 2–3 duże łyżki płatków migdałowych,
- 4 łyżki mleka w proszku,
- 6 łyżeczek cukru.
Kaszę jaglaną, wychodzi ½ szklanki, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut w mleku kokosowym z cukrem. Opcjonalnie może być to zwykłe mleko, wtedy kaszę zalewamy pełną szklanką. Kiedy kasza jest miękka, dodajemy płatki migdałów i wiórki kokosowe, gotujemy jeszcze chwilę razem.
Zostawiamy do ostudzenia. Do kaszy dolewamy ok. ½ szklanki mleka (może być również mleko kokosowe), tak by nie była ona sucha. Wszystko razem blendujemy, dodajemy mleko w proszku, ponownie blendujemy.
Gęsty deser przekładamy do szklanek, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by stężał. Im dłużej w lodówce tym lepiej, smaki idealnie się „przegryzą”, a deser dokładnie stężeje.
http://rudaakuchnia.blog.pl/2016/02/15/kokosowy-deser-z-kaszy-jaglanej/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze