Pudding z siemieniem lnianym i jagodami
ALICJA SZWALSKA • dawno temuOd jakiegoś czasu blogi, książki kucharskie itp, proponują nam przepisy z obcobrzmiącymi nasionami chia. Jako zdrowe, pożyteczne i smaczne. Tego nikt absolutnie nie kwestionuje, ale w podobnej formie możemy wykorzystać siemię lniane, które ma całkiem podobne właściwości. Pamiętajmy by korzystać przede wszystkim z naszych dobrodziejstw- warzyw, kasz, nasion itp które są dostępne w naszej szerokości geograficznej. Skorzystałam z podpowiedzi bloga Healthy Life Connoisseur. Przepis zmodyfikowany, a proporcje dla jednej osoby, w sam raz do słoiczka i na drugie śniadanie do pracy.
Mleko zagotowujemy w garnuszku i gdy zacznie się gotować dodajemy siemię lniane. Całość gotujemy jeszcze chwilkę ok. 5 minut. Siemię zacznie puszczać swoje substancje żelujące, dzięki nim stworzy się pudding. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Masę przekładamy do słoiczka i czekamy, aż wystygnie. Na wierzch wykładamy rozgniecione widelcem jagody, Ja użyłam tych mrożonych, bo jak wiadomo jesteśmy poza sezonem. Pudding zostawiłam na noc w lodówce i zabrałam ze sobą do pracy.
www.rudaakuchnia.blog.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze